PODPROGRAM 2017 – efekty
- Kaszubskie Towarzystwo Sportowo – Kulturalne w Luzinie z terenu województwa pomorskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Trójmieście realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
Pomoc żywnościowa trafiła do 633 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Luzino.
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
30,38400 ton żywności tj.
4800 paczek żywnościowych;
- W ramach Podprogramu 2017 dla 45 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 6 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
- Żywieniowe – 3 spotkania dla 16 uczestników
- Kulinarne – 3 spotkania dla 29 uczestników