Podsumowanie Banku Żywności

PODPROGRAM 2018 – efekty

  1. Kaszubskie Towarzystwo Sportowo- Kulturalne w Luzinie z terenu województwa pomorskiego przy współpracy ze Związkiem Stowarzyszeń Bank Żywności w Trójmieście realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.

 

  1. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

 

  1. Pomoc żywnościowa trafiła do 633 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego.
  2. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
  • 29,40285 ton żywności;
  • 5064 paczek żywnościowych.
  1. W ramach Podprogramu 2018 dla 41 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
  • Żywieniowe – 2 spotkania dla 31 uczestników
  • Kulinarne – 2 spotkania dla 10 uczestników.